Catalunya Diari

La Guàrdia Civil desactiva un projectil d'artilleria trobat a l'Albagès

Aparentment de procedència italiana utilitzat en la guerra civil

Projectil d'artilleria
Imatge del projectil d'artilleria trobat a l'Albagès | @guardiacivil

Un veí de l'Albagès va trucar aquest dimecres a la Guàrdia Civil davant la troballa d'un projectil de guerra en aquesta localitat de les Garrigues. Davant l'avís, efectius de la Guàrdia Civil de Lleida, amb destinació en el Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (Gedex), recolzats per components de Ponts i de la Intervenció d'Armes i Explosius d'Alcarràs, van retirar d'un paratge proper a una presa situada al terme municipal de la mateixa localitat, un projectil d'artilleria de 65 mm (granada de morter), aparentment de procedència italiana utilitzat en la guerra civil. 

Un cop passat avís al Gedex de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, el mateix es va traslladar immediatament a l'esmentat lloc, on agents de la Intervenció d'Armes d'Alcarràs, els van indicar el lloc exacte de la troballa. Per part del Gedex, un cop comprovat l'estat del projectil i després de les mesures de seguretat oportunes, el trasllat a un lloc segur per a la seva anàlisi i destrucció immediata.

Davant la troballa de qualsevol objecte que per la seva aparença pugui resultar sospitós de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, la Guàrdia Civil recomana no tocar-lo ni moure'l, senyalitzar la seva presència i avisar, immediatament, al telèfon d'urgències d'aquest Cos 062, d'atenció permanent. En aquest tipus de comunicacions, és molt útil l'aportació de les coordenades GPS, que poden obtenir-se a través de molts telèfons mòbils disponibles al mercat. Aquests i altres consells sobre actuacions davant aquest tipus de troballes poden trobar-los al següent enllaç de la pàgina web de la Guàrdia Civil.

Policia amb projectil d'artilleria
Imatge d'un agent amb el projectil | @guardiacivil

 

 

Altres troballes de guerra al territori

La Guàrdia Civil va rebre al voltant de les 15.00 hores del dia 3 de gener, una trucada d'un veí d'Abella de la Conca (Pallars Jussà), i efectius de la Guàrdia Civil de Lleida, amb destinació en el Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (Gedex), van retirar de l'interior d'un habitatge que es trobava en ruïnes, dues granades de mà, objecte d'anàlisi i en aparença de la Guerra Civil espanyola. Un cop passat l'avís al Gedex de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, el mateix es va traslladar immediatament a l'esmentada localitat, on el veí, els va indicar el lloc exacte de la troballa. Per part del Gedex, es va poder comprovar que el material explosiu trobat era l'indicat anteriorment. A continuació, el material explosiu va ser evacuat pels Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX), amb destinació a la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, on adoptades les mesures de seguretat apropiades, es procedirà ala seva anàlisi i posterior destrucció.

Davant la troballa de qualsevol objecte que per la seva aparença pugui resultar sospitós de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, la Guàrdia Civil recomana no tocar-lo ni moure'l, senyalitzar la seva presència i avisar, immediatament, al telèfon d'urgències d'aquest Cos 062, d'atenció permanent. En aquest tipus de comunicacions és molt útil l'aportació de les coordenades GPS, que poden obtenir-se a través de molts telèfons mòbils disponibles al mercat. Aquests i altres consells sobre actuacions davant aquest tipus de troballes poden trobar-los en següent enllaç de la pàgina web de la Guàrdia Civil: http://www.guardiacivil.es/es/servicios/consejos/bomba.html.


Comentaris

envia el comentari