La Guàrdia Civil destrueix a l'Alt Urgell 25 quilos d'explosius

Els va trobar un ciutadà en la casa d'un familiar mort
Imatge de l'artefacte
Imatge de l'artefacte | Guàrdia Civil

El Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil va destruir el passat dijous dia 22 de novembre un total de 25 quilos de material explosiu trobat en un habitatge situat a Bellver de Cerdanya (Lleida). Segons ha explicat el cos policial, un ciutadà va alertar els agents de la troballa mentre realitzava tasques de neteja a la casa d'un familiar mort. Un cop al lloc, els GEDEX van comprovar que el material s'utilitzava antigament en voladura de roca o en algun treball de desmunt per a aplicacions civils.

 

Seguidament, el cos especial va traslladar el material explosiu fins a una pedrera propera, on es van prendre les mesures de seguretat necessàries per poder destruir-lo. La Guàrdia Civil recorda que durant l'últim trimestre també destaca la destrucció d'un projectil de calibre 149 mm trobat al terme municipal de la Ràpita (Lleida).

Més explosius trobats
Més explosius trobats | Guàrdia Civil

 

 

Les recomanacions de la Guàrdia Civil davant la troballa d'explosius

Davant la troballa de qualsevol objecte que per la seva aparença pugui resultar sospitós de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, la Guàrdia Civil recomana no tocar-lo ni moure'l, senyalitzar la seva presència i avisar, immediatament, al telèfon d'urgències d'aquest Cos 062, d'atenció permanent. En aquest tipus de comunicacions és molt útil l'aportació de les coordenades GPS, que poden obtenir-se a través de molts telèfons mòbils disponibles al mercat. Aquests i altres consells sobre actuacions davant aquest tipus de troballes poden trobar-los al següent enllaç de la pàgina web de la Guàrdia Civil: http://www.guardiacivil.es/es/servicios/consejos/bomba.html

 

D'altra banda, el passat 22 d'agost un testimoni va alertar els mossos per la troballa d'un gran nombre d'artefactes explosius de la Guerra Civil al municipi de Baen, a la localitat de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà). Les havien localitzat en els primers treballs de manteniment d'una masia que feia anys que no estava habitada. Al lloc va arribar una patrulla de la comissaria de Sort que va confirmar que es tractava de granades de morter perfectament apilades i amagades en una zona que havia estat punt de conflicte durant la guerra. Es va assegurar la zona i es va activar el servei TEDAX de mossos per poder retirar-les.

  Comentaris

envia el comentari