Els Mossos avisen d’una factura falsa d’electricitat

Diversos cossos policials, entre ells els Mossos d’Esquadra, han emès un comunicat per alertar d’un nou engany que corre per les xarxes socials. Es tracta d’una campanya que utilitza correus fraudulents en nom d’Endesa per tal d’aconseguir les dades de caràcter personal dels usuaris de la xarxa. Ho ha fet públic ‘NacióDigital.cat’.

El ‘phising’, una tècnica cada cop més de moda

La tècnica que utilitzen els estafadors rep popularment el nom de ‘phising’, i consisteix en enviar un correu electrònic en nom de l’empresa elèctrica –en aquest cas, Endesa–  on s’informa que existeix una quantitat que s’ha de reemborsar al client, relacionada amb una de les últimes factures.

 

Però realment no existeix aquesta quantitat a retornar. I és que darrere la captura de pantalla a la qual et remet el correu, i molt semblant a la de l’aplicació original de ‘Mi Endesa’, no es troben els 37 euros que en teoria haurien de tornar, sinó una estafa molt semblant a la de les factures falses d’Endesa que es feia pública fa un parell de setmanes.

 

D’aquesta manera, s’insta a l’usuari a punxar «en el següent enllaç» per tal de confirmar la transacció. Però, quan es clica en el lloc indicat, l’únic que passa és que les teves dades personals i bancàries passen a disposició dels responsables de l’engany.

 

És per això que els Mossos d’Esquadra han publicat una imatge on expliquen que «reps un correu electrònic que sembla ser de Fecsa Endesa i et diu que t’ha de fer el reemborsament d’una factura que ha cobrat per duplicat? És una estafa. No piquis i els donis les teves dades bancàries!».

Consells per no caure en aquest tipus de trampes

Si voleu intentar evitar ser enganyats per una estafa d’aquest tipus, us deixem uns quants consells que són ideals en ocasions així:

 

  1. Comprova que el llenguatge que utilitzen no és sospitós. Analitza les frases i modes d’expressió, i pensa si realment es corresponen amb les que utilitzaria una empresa seriosa. Si percebem qualsevol error, serà més fàcil identificar l’estafa.
  2. Verifica la font d’informació que ha enviat el correu, ja que podrien haver-hi dades que no concorden i això seria un altre senyal d’alarma.
  3. Reforça al màxim la seguretat del teu ordinador, mitjançant la instal·lació d’antivirus i fent neteja d’arxius innecessaris regularment.
  4. Si et sorgeix qualsevol dubte sobre la veracitat d’allò que apareix a la pantalla, no te la juguis. Si la font d’informació és vertadera i fiable, ja contactaran amb tu d’alguna altra manera més segura i convenient.
  5. Comprova si el lloc té un certificat de seguretat, és un element clau per confirmar la veracitat de tot el que apareix per Internet.