Catalunya Diari

L'acusat de maltractar i violar la seva dona a Lleida nega els fets

La víctima declara que l'home la forçava a mantenir relacions sexuals, que a nivell psicològic estava «destrossada» i que tenia «molta por»

L'acusat de maltractar i violar la seva parella, assegut al judici a l'Audiència de Lleida
L'acusat de maltractar i violar la seva parella, assegut al judici a l'Audiència de Lleida | LleidaDiari.cat

L'acusat de maltractar i violar del 2012 al 2016 la seva parella sentimental ha negat haver pegat, insultat o forçat mai la dona. L'home, veí de la Seu d'Urgell, de 44 anys i nacionalitat portuguesa, ha assegurat que només discutien «com a parella». La víctima, en canvi, ha relatat que ell la insultava, l'amenaçava, li pegava i l'obligava a mantenir relacions sexuals que ella no volia, fent ús de la força. Els psicòlegs que van tractar la dona han declarat que ella aguantava la situació per «dependència emocional» i perquè se sentia «atrapada». Consideren que acaba denunciant els fets per por que l'home fes mal als dos fills, de vuit i dotze anys, que tenien en comú. La fiscalia i l'acusació particular demanen tretze anys i mig de presó i la defensa l'absolució.

La dona ha declarat, protegida per una mampara, que a escala psicològica estava «destrossada» perquè «per a ell, jo no valia res». Ha assegurat que les baralles eren diàries, que moltes vegades anava begut, que tenia «molta por» perquè a vegades es posava «inaguantable» i que si ella deixava de ser «submisa», ell «s'alterava més». La dona ha declarat que l'acusat li deia puta i li pegava i que, en una ocasió, li va pegar davant del seu fill gran, de dotze anys. «Em va tirar a terra i em va retorçar el braç», ha explicat. A més, ha dit, en una ocasió va amenaçar de matar-la a ella i als seus pares i li prohibia trucar-los. A vegades també insultava els nens i els amenaçava que els trencaria les cames i el cap, ha explicat.

La víctima declara que diàriament la tirava del llit

La víctima també ha declarat que diàriament la tirava del llit perquè es negava a mantenir relacions sexuals amb ell i l'acusava d'anar amb altres homes. «Dormia a terra perquè no em deixava dormir al llit i m'obligava a fer-li fel·lacions i a mantenir relacions sexuals amb ell», ha explicat. «Sempre em forçava. Jo no volia tenir cap mena de relació amb ell i ell ho sabia», ha sentenciat, però «a vegades m'intentava defensar i d'altres li permetia per por». La mare de la dona ha declarat que ella va escoltar a casa seva com l'home insultava i cridava la seva filla. Ha afegit que sempre que el veia anava molt begut. La veïna de la parella també ha declarat al judici que els últims anys, l'home anava sempre begut.

En aquest sentit, els psicòlegs han declarat que ells creuen que l'home tenia dependència a l'alcohol però descarta que estigués afectat d'encefalopatia alcohòlica que pogués afectar les seves capacitats cognitives i volitives. «En l'àmbit mental està bé. Sap què està bé i què no», han declarat i han afegit que una persona borratxa pot actuar de manera passiva o de manera activa i agressiva. Pel que fa a la dona, els psicòlegs han explicat que quan la van visitar tenia estrès posttraumàtic. «Va arribar insegura, cansada, trista, abatuda, amb molt sentiment de culpa per haver aguantat aquella situació», han explicat. «Es deixava fer per por que fes alguna cosa als nens però se sentia molt malament i es culpava", han afegit. Segons els psicòlegs, existia una situació de poder d'ell envers ella perquè «ella era un nino per ell».

La pena de presó que demana la fiscalia

El judici ha tingut lloc aquest dimecres a l'Audiència de Lleida. La fiscalia sol·licita que s'imposin a l'acusat dos anys i mig de presó per un delicte de violència habitual, un any de presó per un delicte continuat de maltractament i deu anys de presó per un delicte continuat d'agressió sexual amb l'agreujant de parentesc. També demana que se li prohibeixi acostar-se o comunicar-se amb la víctima durant vuit anys posteriors a la condemna, llibertat vigilada durant set anys i que indemnitzi la dona amb 15.000 euros per les lesions i el dany moral patit.

La defensa ha demanat l'absolució de l'acusat en entendre que cap dels fets relatats no han quedat provats. Considera que no s'han concretat les múltiples agressions i vexacions que la dona assegura haver patit i no hi ha constància de lesions físiques ni psicològiques durant els anys denunciats, ni informes mèdics ni marques vistes per persones del seu voltant, ha argumentat. Demana que es tingui en compte la presumpció d'innocència per absoldre'l i que, subsidiàriament, se'l condemni per un delicte de violència de gènere amb una pena no superior a sis mesos, ja que no té antecedents.


Comentaris

envia el comentari