Catalunya Diari

L'acusat pel doble crim d'Aspa llegeix una carta i demana perdó a les famílies

Les famílies dels dos agents rurals surten de la sala per no escoltar les paraules d'Ismael Rodríguez

L'acusat de disparar els dos agents rurals a Aspa (dreta) i l'acusat com a cooperador necessari (esquerra)
L'acusat de disparar els dos agents rurals a Aspa (dreta) i l'acusat com a cooperador necessari (esquerra) | ACN

L'acusat pel doble crim d'Aspa (Segrià) ha utilitzat el seu dret a l'última paraula per llegir una carta de sis minuts adreçada a les famílies dels dos agents rurals en què ha demanat perdó fins a deu vegades. Les famílies, però, no l'han volgut escoltar i han sortit de la sala. A la carta, on també ha demanat perdó als seus pares i la seva parella, l'acusat ha dit que tant de bo pogués donar la seva vida per la dels dos agents i que encara no es creu tot aquest «malson».

«Fa molt de temps que carrego aquest pes, sabent que he destrossat moltes famílies i he arravatat el pare a dues criatures innocents", ha afegit. «No hi ha dia que no em penedeixi de tot. Sé que no em creuran però el meu penediment és de cor. Sé que és d'hora i una cosa així no es pot perdonar però espero que em perdonin algun dia», ha conclòs.

Fiscalia i acusacions consideren el crim d'assassinat

Després de tres dies de judici i una trentena de testimonis i pèrits, tant la fiscalia com les acusacions, qualifiquen el crim d'assassinat. Entenen que concorren dues condicions perquè això sigui així: la traïdoria, ja que va disparar, asseguren, per sorpresa i sense que els agents es poguessin defensar, i que els va matar per amagar altres delictes com el de tinença il·lícita d'armes. La defensa en canvi, considera que aquestes dues condicions no es donen i demana que es qualifiquin els fets d'homicidi. A més, assegura que Ismael Rodríguez és un malalt i demana que la seva patologia actuï com a atenuant o com a raó perquè sigui inimputable.

Per les acusacions i la fiscalia, Ismael Rodríguez menteix quan diu que no recorda que va passar. Segons la fiscalia «recorda del que vol i quan vol però sap molt més del que diu». A més, «les absències que té l'acusat són molt estranyes», afegeix. «Els neuròlegs han explicat que les persones que pateixen absències es queden quietes, no fan res i que aquestes absències duren uns segons. L'acusat, en canvi, va dir que podria estar treballant durant set hores sense adonar-se i la seva xicota que podia estar 20 minuts anat durant una conversa, ha destacat la fiscal.

L'acusat de la mort de dos Agents Rurals a Aspa, Ismael R., parlant amb el propietari de l'arma del crim
L'acusat de la mort de dos Agents Rurals a Aspa, Ismael R., parlant amb el propietari de l'arma del crim | Acn

 

La fiscalia creu que l'acusat sí que sabia què estava fent perquè va disparar una segona vegada a cada agent quan ja eren a terra tot i que, segons els pèrits, les víctimes ja haurien mort només amb el primer tret. «Dubtaria que els dos primers fossin per por, però quan dispares dos més és perquè vols matar algú i dispares per si de cas», entén la fiscal. En la seva declaració, l'agent dels Mossos que el deté explica que Ismael Rodríguez li va explicar que estava nerviós perquè no tenia llicència i perquè l'arma no estava al seu nom i no es volia desprendre d'ella, la qual cosa demostra, segons el ministeri públic, que mata als dos agents rurals perquè volia evitar que li prohibissin caçar i que li traguessin l'arma.

Dubtes per la suposada malaltia mental de l'autor del crim d'Aspa

Pel que fa a la patologia que pateix, la fiscal ha destacat que durant l'inici de la fase d'instrucció no es va dir en cap moment que l'acusat tingués un problema mental, que la defensa va aportar informes al respecte a l'últim moment i que no se'ls va permetre que els psiquiàtrics forenses del jutjat examinessin l'acusat. Considera per tant que a la defensa potser no li interessava saber les conclusions dels professionals i conclou que no té epilèpsia ni cap trastorn mental i que era plenament conscient del que feia i de les seves conseqüències. Per la seva banda, l'advocat de les famílies de les víctimes, Pau Simarro, ha dit que l'acusat mereix la pena màxima per haver trencat dues famílies i que «tant de bo hagués decidit sortir corrents en comptes de disparar als agents rurals i fer-ho sense que tinguessin temps de reaccionar», ha lamentat. Simarro considera que els va rematar i que per tant, està clar que hi va haver traïdoria.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'advocat dels Agents Rurals, Albert Requena. «Ha estat una maçada terrible per uns professionals que es dediquen a protegir el medi ambient», ha dit. També s'hi ha referit l'advocat de la Federació Catalana de Caça i de l'Oficina Nacional de Caza, Santiago Ballestero que ha dit que aquest crim «ha trencat dues famílies, ha suposat una alarma social i una afectació al món de la caça». En canvi, la seva defensa, Montserrat Torres, assegura que Ismael Rodríguez va reaccionar d'una manera desproporcionada, perquè es va espantar, «per una raó mèdica». Nega que disparés als agents rurals per evitar ser descobert i diu que és sincer quan diu que no recorda gairebé res. També ha negat que els rematés, ja que amb el primer tret ja estaven morts i demana que la pena sigui justa. «És un malalt i una condemna venjativa, seria injusta», ha dit.

Torres considera que els fets són constitutius de dos delictes d'homicidi i no d'assassinat perquè l'objectiu no era ocultar un delicte i no hi va haver traïdoria. Torres ha explicat que no existeix un delicte de tinença il·lícita d'armes, sinó una falta administrativa. A més, afegeix, no hi va haver traïdoria perquè els primers trets ja són mortals de necessitat. «No hi ha un segon tret de gràcia. No els remata», assegura i destaca que «l'impuls que el fa matar és fruit d'una malaltia pel sobresalt». «Va respondre de manera espontània, amb la ment en blanc i no sap per què ho va fer", assegura, i afegeix que «la seva patologia li provoca que no pugui reprimir els impulsos i per tant la capacitat volitiva es veu rebaixada».


Comentaris

envia el comentari