Catalunya Diari

Última hora: Puigdemont es detingut per ordre del fiscal

Puigdemont i els consellers cessats han estat detinguts després d'entregar-se a la justícia belga
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont durant una de les seves compareixences | CatalunyaDiari.cat

El president de la Generalitat i quatre consellers cessats que l'acompanyen a Brussel·les han estat detinguts a Brussel·les, per ordre del fiscal, a les 09.26 hores d'aquest diumenge, 5 de novembre, després d'haver-se presentat de forma voluntària davant la justícia —fet acompanyats dels seus advocats dins de furgons policials—. Aquesta decisió arriba després de la petició perquè compareguessin al jutjat i es pogués procedir a la designació d'un jutge d'instrucció. Aquest jutge decidirà si tramita o no les euro ordres emeses per l'Audiència Nacional. «Des del moment que siguin privats de llibertat, podran comparèixer davant d'un jutge», ha explicat prèviament la Fiscalia, que es manté en contacte amb els advocats de Puigdemont i dels quatre membres del govern desplaçats a Bèlgica. Després de les diferents audiències, la decisió del jutge d'instrucció podria comunicar-se al voltant de les 21.00 hores.

Si bé han de ser detinguts, això no significa que hagin de ser emmanillats «si no presenten resistència ni risc de fuga», encara que sí que estaran, en qualsevol cas, «envoltats de policies», han agregat les fonts de la Fiscalia de Brussel·les, que s'ocupa dels casos que fins avui tractava la Fiscalia federal de Bèlgica. Si el president i els consellers es troben a la mateixa regió, el més probable és que es designi un mateix jutge d'instrucció, i no així si són detinguts en diferents punts de Bèlgica, han agregat les fonts.

  

  

«Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació», que tornarà a disposar de quinze dies per prendre una decisió, ha afegit el Ministeri Fiscal. El procediment d'entrega a Espanya, on els citats polítics catalans estan reclamats per l'Audiència Nacional, pot teòricament demorar-se un total de 60 dies, i 30 dies addicionals més en casos excepcionals.Comentaris

envia el comentari