Catalunya Diari

Mor Pablo, sanitari espanyol de 26 anys, després de passar la Covid

Havia superat la malaltia el passat novembre, però l'havien tornat a ingressar

Pablo Riesgo, sanitari de 26 anys mort per coronavirus el 2021
Havia superat la malaltia el passat novembre, però l'havien tornat a ingressar | RTPA


La Covid-19 segueix demostrant que és una malaltia davant la qual cap persona està fora de perill. No importa el nostre estat de salut o la nostra edat, el coronavirus se segueix cobrant vides, de manera directa o indirecta, de molt joves. Un trist exemple es produïa en les últimes hores amb la mort de Pablo Riesgo, un jove sanitari asturià de 26 anys que perdia la vida setmanes després d'haver superat la Covid.

El tècnic en cures auxiliars d'infermeria del servei d'Urgències de l'Hospital de Jove de la ciutat de Gijón s'havia contagiat el novembre passat, però havia superat la malaltia. Llavors va patir una pneumònia bilateral que el va mantenir dotze dies ingressat i el va obligar a rebre respiració assistida.

Però feia setmanes que havia donat negatiu i havia rebut l'alta. És per això que no va esperar gaire a reincorporar-se al seu lloc de treball, tot i que arrossegava clares seqüeles de la malaltia. «Va tornar a treballar, però sempre estava cansant. Sabem que són seqüeles normals i que triguen a desaparèixer», explicava la secretària autonòmica del Sindicat de Tècnics en Cures Auxiliars d'Infermeria (Sae), Marisa Montañés. Aquesta afegia, però, que «ningú esperava que passés això».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Realment, l'empitjorament de la salut de Pablo fins que acabava perdent la vida a l'hospital ha estat molt ràpid. Va ser fa tot just uns dies quan va tornar a trobar-se malament. Concretament, va ser a principis de la setmana passada quan va veure que el que tenia no era l'habitual cansament que havia estat notant en les últimes setmanes. Per aquest motiu, es «va decidir ingressar-lo per insuficiència respiratòria» en el mateix hospital on treballava.

Però el seu estat va anar empitjorant i van decidir traslladar-lo a l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA), a Oviedo. Allà estaria ingressat durant diversos dies fins que finalment es confirmava la seva mort aquest diumenge al matí. Tot apunta que la causa de la mort podria estar vinculada a la Covid, però encara està per confirmar.

El missatge que deixava setmanes abans de morir

Com dèiem, Pablo Riesgo havia superat el coronavirus el passat mes de novembre, però seguia arrossegant importants seqüeles. Precisament per aquelles dates, concretament el 26 de novembre, concedia una entrevista a la Televisió Pública Asturiana on deixava clar que la malaltia és real i demanava «responsabilitat» a tots per evitar que s'expandissin els contagis durant les festes de Nadal.

Ell mateix explicava la seva dura experiència amb aquesta malaltia. «El vaig tenir i vaig veure que aquesta malaltia, encara que siguis jove, pot desenvolupar símptomes greus i fer-te acabar fins i tot en una UCI», assegurava l'auxiliar d'infermeria.

I és per això que feia una crida a celebrar un Nadal diferent. «Aquest any no és l'any d'ajuntar-se en massificacions i aglomeracions», demanava el jove i insistia que «no és el moment de celebracions ni de festes. És molt greu».

Els seus companys li retran un sentit homenatge

La notícia ha impactat de manera brutal a tots els companys de Pablo Riesgo. Tots els recorden per la seva professionalitat, però també per ser una peça indispensable en aquests moments tan durs que s'estan vivint als hospitals: «Sempre estava rialler, fins i tot quan va estar ingressat només volia animar i ajudar».

La gerent de l'hospital, Laura García, explicava a 'El Comercio' que «estem tots desolats. És una autèntica tragèdia». També s'afegia a les paraules de desolació el president del comitè d'empresa, Marc Bernat, que afirmava que «mai imaginàvem això», referint-se que Pablo, sent tan jove, seria el primer sanitari mort en aquest centre hospitalari després d'agafar la Covid. Per a homenatjar-lo, els seus companys es concentraran en memòria seva aquest dilluns a les 14.30 hores del migdia a l'aparcament de l'Hospital de Jove.


Comentaris

envia el comentari