Catalunya Diari

Julen va morir d'una caiguda «ràpida i lliure» a 71 metres de profunditat

Avui es realitza l'autòpsia del petit | Màlaga decreta tres dies de dol oficial | Twiter rep una allau de missatges en suport a la família

Rescat de Julen
Els equips de rescat han trobat el cos sense vida del petit prop de dos quarts de dues de la matinada | CatalunyaDiari.cat

La posició en la qual s'ha trobat el cos de Julen permet determinar que la caiguda del nen va ser «ràpida i lliure» fins als 71 metres de profunditat. Així ho ha declarat el delegat del Govern d'Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, tot i que l'autòpsia que es realitza avui en donarà més detalls. El jutge ha obert la investigació judicial sobre el pou, que s'havia construït sense permisos enmig d'una finca rural, per esclarir els fets.

El tràgic final del cas de Julen acaba amb la incertesa i agonia de tretze dies de rescat, per deixar pas a la tristesa i commoció de tot un país. Des que aquesta matinada l'operatiu ha trobat el cos sense vida del menor, cobert de terra, prop de dos quarts de dues, els familiars han rebut una allau de mostres de suport i condol i els rescatistes, agraïments infinits per les seves labors.

L'enorme esforç del rescat però, ha resultat en va i les abraçades entre miners, bombers i guàrdia civils posava punt i final a l'intent frustrat de trobar Julen amb vida. Imatges emocionants i de molta tristesa que ha descrit  l'enginyer de Camins i Canals, Àngel Garcia, coordinador de la gran obra d'enginyeria civil humanitària. «Ens hem consolat uns als altres», explica.

També pots llegir: Troben sense vida el cos del petit Julen

El rescat es considera el més complex que s'ha realitzat a Espanya ,ja que desenes de màquines, perforadores i excavadores han remogut prop de 83.000 metres cúbics de terra per excavar el pou paral·lel que finalment ha portat al fons del pou de 25 centímetres de diàmetre i més de 100 metres de profunditat on es trobava Julen. Han estat dues setmanes de màxima tensió i de por, però també d'esperança. 

El furgó funerari ha traslladat el cos del nen sense vida i els equips de rescat han abandonat també el lloc dels fets, entre ells els vuit miners asturians que han estat més de 30 hores buscant el petit. «La seva mort és desgarradora, però també una lliçó de solidaritat i cooperació», ha declarat Ángel García Vidal, delegat a Màlaga del Col·legi d'Enginyers. 

'El Palo' homenatja el petit

El laboriós rescat del petit Julen s'ha allargat gairebé dues setmanes   | Cedida
 

 

Ahir prop de 40 persones van fer nit al poble de Totalán per sonar suport a la família de Julen en la fase final i crucial de l'operatiu. Prop de les dues van rodejar la casa on s'han refugiat els pares del nen, en silenci. No sabien però que poc després arribaria una patrulla de la Guàrdia Civil per anunciar la tragèdia

Els plors s'han apoderat en aquell moment de l'habitatge, així com les abraçades entre familiars, que ja van viure una tragèdia l'any 2017, quan José i Vicki, els pares, perdien també el seu fill gran de tres anys, sobtadament, mentre passejaven per la platja. 

Els veïns del menor, al barri 'El Palo' de Màlaga, van improvisar també un homenatge entre les cases dels avis paterns i materns del nen, que més tard es convertiria en altar. En una de les seves places, han dibuixat un gran cor vermell amb espelmes, rodejat de pancartes i també de banderes d'Astúries en agraïment als miners.  

Twitter s'omple de dol

L'alcalde de Màlaga, Francisco de La Torre, s'ha desplaçat a Totalán aquesta matinada després de conèixer la notícia. Ha declarat al seu compte de Twitter que es decreten tres dies de dol oficial a la ciutat. A les onze tindrà lloc també un minut de silenci en memòria de Jule,n davant de l'Ajuntament de la capital.

Són moltes les personalitats polítiques que han volgut expressar el seu condol a la família i la majoria ho han fet a través de Twitter. «El nostre dolor més profund i el nostre condol més sentit a tota la família de Julen. I el nostre reconeixement a totes i cada una de les persones que, sense descans, han demostrat la seva solidaritat sense límits», escrivia la Casa Reial. Un missatge en la línia de la majoria, plens de dol, però també d'agraïment als rescatistes.

Els pares de Julen ja van perdre el seu fill gran el 2017 per mort sobtada mentre passejaven per la platja | CatalunyaDiari.cat

 

El president del govern, Pedro Sánchez també s'ha pronunciat al seu compte de Twitter: «Tota Espanya se suma a la tristesa infinita de la família. Hem seguit de prop cada pas per arribar fins al nen. Sempre agrairem l'incasable esforç dels que l'han buscat durant dies. El meu suport i afecte als pares i família», escrivia.

Un altre dels missatges representatius és el de la Guàrdia Civil, essencial en l'operatiu, que acompanyava el seu dol amb una imatge d'una llàgrima. I s'espera que durant el dia d'avui apareguin molts més condols dels que ja circulen a les xarxes, com el d'Antonio Banderas o Alejandro Sanz


Comentaris

envia el comentari