Catalunya Diari

Els Mossos detecten un augment de víctimes en les estafes relacionades amb la inversió

Les últimes pujades de valor i la seva aparició en els mitjans de comunicació ha afavorit un increment de fets delictius

Els Mossos d'Esquadra han detectat un augment de víctimes en les estafes relacionades amb la inversió i transacció de moneda virtual. Les darreres pujades de valor i la seva aparició en els mitjans de comunicació ha afavorit un increment dels fets delictius.

La introducció de les criptomonedes com a mitjà de pagament d'aquests fraus es troba en la dificultat del rastreig i la traçabilitat dels moviments, així com la identificació dels presumptes autors. Així, el cos recomana denunciar davant qualsevol sospita de lloc web que treballi fraudulentament amb aquest tipus de divisa.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

D'altra banda, els Mossos preparen nous protocols tècnics específics d'actuació davant de delictes d'aquest tipus per part d'unitats especialitzades. Tradicionalment el seu ús en finalitats delictives es concentrava en atacs informàtics amb segrest de dades informàtiques de la víctima a canvi d'un rescat econòmic, o bé sextorsió, una pràctica on els estafadors obtenien imatges íntimes de les víctimes amb l'amenaça de publicar-les si no rebien un rescat.

Captació d'inversions en empreses simulades

També s'han donat casos de captació d'inversions en empreses simulades i, majoritàriament, controlades per grups criminals. L'usuari – amb un interès previ en la temàtica i en els possibles beneficis d'aquest mercat - visita pàgines i veu publicitat enganyosa per part dels grups criminals que tenen com a intenció establir-hi contacte. A vegades, aquesta publicitat la protagonitza un personatge mediàtic.

Es contacta telefònicament a la víctima en el seu idioma i se li realitza una proposta d'una primera inversió de poca quantitat de diners (menys de 300 euros) que actua a mode d'esquer i se li retornen els suposats beneficis que li corresponen. Per a evitar sospites i incrementar la confiança de la víctima, un broker personal l'assessora en línia i li facilita documentació falsejada de la seva identitat i que, en ocasions, pertany a altres víctimes. La finalitat d'aquesta relació és connectar-hi personalment.

La suposada empresa li dona accés a una pàgina web on s'hi crea un artifici a través del qual té la percepció d'obtenció d'uns guanys de les seves inversions i on, fins i tot, pot consultar els seus suposats actius en temps real. Quan la víctima intenta recuperar els suposats beneficis i la seva inversió, els autors li demanen el pagament de quantitats de diners sota diversos pretextos. Finalment la víctima es convenç que ha patit una estafa i aleshores ho denuncia. No obstant això, els autors hi tornen a connectar de diverses formes.

Diverses recomanacions

Per tal d'evitar caure en aquest tipus d'estafes, els Mossos recomanen no donar per vàlida tota la publicitat que arribi, evitar instal·lar programes de control remot, consultar totes les dades de l'empresa que proporciona el servei, comprovar la identificació fiscal les empreses anunciants i tenir en compte que l'evolució del mercat de les criptodivises es caracteritza per una fluctuació constant i és impossible de preveure.


Comentaris

envia el comentari