Catalunya Diari

Els Mossos alliberen un home segrestat per una banda de narcos a Reus

S'han detingut tres persones i l'operació encara no s'ha donat per tancada | El segrestat va haver de rebre atenció mèdica

Imatge d'agents del GEI dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu.
Imatge d'agents del GEI dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu. | delCamp.cat

Des de diumenge, 28 de gener, a migdia que dos joves del barri Gaudí de Reus havien desaparegut de casa seva. Els seus familiars i amics tenien clar que alguna cosa havia passat. Són coneguts de la policia pel seu modus vivendi, venedors de droga al barri i per la zona. Des del primer moment que l'entorn dels joves i els Mossos d'Esquadra van poder confirmar que es tractava d'un segrest per part d'una banda rival per un tema de drogues. Així es va poder confirmar quan la família, i segons ha pogut saber delCamp.cat, va poder parlar amb els segrestadors.

Sabien qui eren. Els havien raptat i demanaven uns 30.000 euros per deixar-los anar. Havia començat un nou capítol d'una guerra entre bandes que es dediquen al mateix negoci: el tràfic de drogues. La família, de manera coordinada amb els Mossos d'Esquadra, es va posar en contacte amb els segrestadors per negociar l'alliberament. Demanaven diners i amenaçaven amb matar el germà petit d'una família on els fills es dediquen tots al tràfic de petites quantitats de droga. No són un clan gran ni massa professionalitzat, són joves del barri Gaudí que es busquen la vida amb aquest lucratiu però perillós negoci.

Les hores anaven passant. Un dels dos retinguts va poder ser alliberat, però encara quedava segrestat el germà petit. Els Mossos sabien que els segrestadors eren perillosos, però no es treballava amb la possibilitat que acabessin amb la vida d'ell. Sabien que era un segrest econòmic, una pugna entre clans. Durant tot el dilluns es van fer gestions d'investigació. El cas el va assumir la Unitat Central de Segrestos i Extorsions, que depèn de la Divisió d'Investigació Criminal, i que és la unitat central, amb seu a Sabadell, de la policia catalana que es fa càrrec de la instrucció directa dels delictes de segrest i extorsió comesos a Catalunya. Amb el suport dels agents de la comissaria de Reus, es va anar tancant el cercle sobre els segrestadors.

Negociació entre família i segrestadors

Tot i que no es patia per la vida del segrestat, sí que hi havia la possibilitat que l'estesin agredint o que la situació es pogués deteriorar i pogués acabar malament. Els Mossos d'Esquadra des de mitja tarda de dilluns, 29 de gener, van saber en quin lloc tenien segrestat el jove. Era una masia propera a Maspujols, però l'accés era complicat i hauria pogut complicar l'alliberament, arriscant encara més la vida del retingut.

Els agents de la comissaria de Reus i la unitat de Segrestos i Extorsions van començar a idear, a mitja tarda també, l'operatiu per alliberar l'home dels seus segrestadors. El reforç tàctic va arribar des d'Egara, la seu central de la policia catalana. El Grup Especial d'Intervenció dels Mossos d'Esquadra, el GEI, es va desplaçar fins a la capital del Baix Camp per dissenyar l'operatiu. El GEI és una unitat d'elit dels Mossos, especialitzada en intervencions amb un alt risc de violència armada com ara la detenció de terroristes o els rescats d'ostatges i protecció de personalitats.

L'alliberament, dilluns al vespre

Tot estava a punt quan faltaven pocs minuts per les deu del vespre. Segons ha pogut saber delCamp.cat, s'havia organitzat un intercanvi de diners per l'ostatge. El cotxe amb els segrestadors i el jove, amb una caputxa negra, lligat i encabit al maleter, va entrar al polígon AgroReus per Sol i Vista, venien de la carretera de Falset. Després de passar per carrer Roger de Llúria i trencar cap al carrer Nelson Mandela, es va sentir una frenada, un fort cop i crits. Els veïns es pensaven que era un petit xoc d'un cotxe aparcant, però en veure agents del GEI dels Mossos d'Esquadra, fortament armats i amb armilles antibales, van veure que es tractava d'una operació policial i es van amagar a casa.

«Mireu cap avall, avall», cridaven els agents de la unitat especial dels Mossos d'Esquadra als segrestadors. Va ser molt ràpid. Van fer impactar el cotxe dels segrestadors contra una furgoneta policial i van començar a sortir agents de sota les pedres. Encanonats i assegurats, van treure als segrestadors del cotxe, els van escorcollar i emmanillar i se'ls van emportar. Al portaequipatge hi van trobar el jove. Va haver de ser traslladat a un centre mèdic per rebre atenció. Havia estat agredit i torturat durant el segrest. Tenia cops i ferides als braços i a les mans.

Els Mossos d'Esquadra van detenir a tres persones, de nacionalitats marroquines i espanyoles. Seran posats a disposició judicial durant les pròximes hores o demà, dimecres 31 de gener. El cas, tot i aquesta informació que pot avançar delCamp.cat, es troba sota secret d'actuacions i des de la policia catalana no s'ha pogut ampliar amb més detalls. No és el primer cop que s'han registrat enfrontaments entre aquestes dues bandes ni tampoc és el primer cop que la banda recórrer al segrest de persones per aconseguir diners o per espantar a la competència.


Comentaris

envia el comentari