Catalunya Diari

El maltractament del nadó mort no es va detectar per un «error administratiu»

El Govern conclou que el CIP incorrecte del nadó no va repercutir en el diagnòstic i defensa la correcta labor dels professionals sanitaris

Peluix i espelmes per bebè mort
L'Ajuntament de Pineda va convocar dimarts una concentració en memòria del nadó mort | Cedida

Set metges diferents, quatre infermeres i dues treballadores socials. Són els professionals sanitaris que van tenir contacte amb el bebè de dos mesos mort a Pineda de Mar, al Maresme, a causa d'una presumpta pallissa per part del seu pare. Però cap d'ells va poder accedir als antecedents clínics del nadó per un «error administratiu» a l'hora d'entrar un Codi d'identificació Personal (CIP) erroni del menor. 

El seu codi CIP es va introduir incorrectament a la base de dades, tal com confirma el comunicat que ha emès la conselleria de Salut després d'una investigació interna. El Govern però, defensa l'atenció mèdica que va rebre el menor per part de tots els professionals i en tots els centres sanitaris on se'l va atendre i assegura que l'error «no va ser determinant pel diagnòstic».

Ni l'Hospital de Mataró, ni el de Calella, ni el CAP Pineda de Mar van activar el protocol de maltractament infantil perquè «no es va identificar cap incident» que hi apuntés. L'única alerta «lleu» que es va dictar des de l'Hospital de Calella el 28 de desembre va ser per possibles problemes d'educació sanitària dels pares. El Departament de Salut ha preparat canvis en el protocol que, per primera vegada, recull el maltractament prenatal.

Pineda recorda el petit

Concentració a Pineda per nadó mort
L'Ajuntament de Pineda demana que el pare del bebè, presumpte autor del delicte, ingressi a presó | Cedida

 

El passat dimarts va fer-se una concentració a Pineda en memòria del bebè, que va morir dilluns després de tres setmanes hospitalitzat en estat crític a Vall d'Hebron. En la concentració, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, va posar en dubte la decisió del jutge de deixar el pare en llibertat provisional, acusat d'un delicte de lesions i un altre de maltractament.

«Hi ha decisions judicials que no s'entenen i demanarem la màxima contundència», afirmava l'alcalde. Tant l'Ajuntament com la Generalitat, que ha sol·licitat personar-se com a acusació particular del cas, demanen que el pare ingressi a presó. Però, de moment, no hi ha noves informacions sobre la decisió judicial que canviïn la situació del suposat autor confés de l'agressió.


Comentaris

envia el comentari