Un terratrèmol de magnitud 2,6 es deixa sentir a l’Alt Urgell

Imatge de l'epicentre del terratrèmol

Imatge de l'epicentre del terratrèmol | @ICGCat

 

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha registrat aquest diumenge a la tarda un terratrèmol de magnitud 2,6 a l'escala de Richter amb epicentre a l'Alt Urgell. El sisme, produït a les 18.34 hores, s'ha deixat sentir lleugerament a la zona i no ha provocat danys.

 

De fet, la setmana passada, un terratrèmol de grau 4,2 i amb el mateix epicentre es va percebre a diversos punts de Catalunya. Tampoc no va causar cap incident.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

El terratrèmol al Pirineu de Lleida suma més de 20 rèpliques

Les dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) descriuen, fins al moment, més de vint rèpliques del terratrèmol de 4,5 d'intensitat en l'escala Richter, que el dimecres dia 3 d'abril es va produir al Pirineu de Lleida, amb epicentre a la localitat de Ribera d'Urgellet i que va poder sentir fins a divuit localitats de Catalunya i fins i tot en diverses poblacions de la província d'Osca.

 

La major part de les rèpliques van ser de magnitud menor de dos i algunes, entre dos i tres. L'Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya va mostrar la seva satisfacció per la col·laboració ciutadana que permet dibuixar l'escenari de l'impacte del sisme. Fins al moment, s'han rebut 500 enquestes. El qüestionari, és un recurs permanent de l'IGN i segueix disponible a l'enllaç, http://www.ign.es/web/resources/cuestionario-macrosismico/cuesma.php

 

El terratrèmol de la setmana passada va ser detectat per totes les estacions de la Xarxa sísmica Nacional (RSN) que hi ha a Catalunya, situades a la Jonquera (Girona) Poblet (Tarragona), Horta de Sant Joan (Terra Alta), el Miracle (Lleida) i Vilanova i la Geltrú (Barcelona) l'àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya s'encarrega de la seva adequada instal·lació, atenció i manteniment. Els sismògrafs estan connectats amb la seu central de la Xarxa, situada a Madrid, atesa les 24 hores del dia per personal especialitzat.

 

Pot patir Catalunya un gran terratrèmol o tsunami?

L’activitat sísmica és força irregular i baixa a nivell de percepció a Catalunya, però el terratrèmol d’aquest dimecres de 4,2 graus a l’escala de Richter amb epicentre a l’Alt Urgell i que es va sentir a gran part del territori obre diversos interrogants sobre si es podria produir un fort sisme a casa nostra i també un tsunami al Mediterrani en un futur.

 

Encara que sembli mentida, Catalunya pateix uns 800 sismes cada any,segons dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), però la majoria d’ells no són percebuts. Les zones amb més activitat sísmica de Catalunya són, sens dubte, el Pirineu i la Garrotxa, degut sobretot a la constant col·lisió de les plaques euroasiàtica i africana, però sovint es produeixen també moviments destacables a prop de la costa. A Catalunya, però, l’activitat sísmica per aquestes dues plaques està considerada moderada, lluny de la forta activitat que provoca, per exemple, al sud-est d’Europa.