Catalunya Diari

L'OMS s'activa: diverses víctimes per un altre virus contagiós

La directora regional de l'OMS a l'Àfrica ha mostrat la seva preocupació

Imatge de dos sanitaris transportant un cadàver
Imatge de dos sanitaris transportant un llit  | GTRES

El coronavirus no és l'únic virus que ha posat en alerta a l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Una malaltia que ha començat a incrementar el seu nivell de resposta a Guinea davant l'aparició de quatre presumptes defuncions també ha aconseguit activar totes les alarmes. La directora regional de l'OMS per Àfrica, Matshidiso Moeti, ha estat l'encarregada de compartir la notícia, qui ha assenyalat que han produït quatre morts per Ebola al continent africà.

«Estic molt preocupada per les informacions sobre les quatre presumptes defuncions per Ebola a Guinea», ha destacat l'experta al seu compte de Twitter. «L'OMS està incrementant els seus esforços de preparació i resposta per contenir aquesta possible reaparició de l'Ebola a l'Àfrica Occidental, una regió que tantes penúries va patir l'any 2014».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La vacuna, la millor arma contra el virus

Per evitar que torni a passar una situació similar a la viscuda al país fa uns anys i que no s'expandeixi un virus que pugui provocar una altra epidèmia mundial, l'Organització Mundial de la Salut ha anunciat la seva intenció de desenvolupar recursos, incloses les vacunes. «Desplegarem ràpidament les capacitats necessàries per donar suport a Guinea, que ja té una gran experiència», ha explicat el professor Alfred Feorge Ki-Zerbo a la premsa aquest diumenge, 14 de febrer, després d'una reunió amb les autoritats sanitàries de la regió.

«Els recursos ara mateix són més amplis i hem d'aprofitar-los per poder contenir aquesta situació el més ràpid possible. L'OMS està en alerta a tots els nivells, pel que fa a seu i coordinació amb el fabricant de vacunes perquè les dosis necessàries estiguin disponibles el més ràpidament per ajudar a aquesta resposta».

El possible origen del brot

L'origen d'aquest brot d'Ebola podria haver tingut lloc a principis de febrer de 2021 a la regió de N'Zerekore, al sepeli d'una infermeria de Gouéké que va morir entre el 27 i el 28 de gener i que va ser enterrada el dia 1 a la seva localitat natal. Vuit de les persones que van assistir al funeral van mostrar símptomes de la malaltia, com diarrea, vòmits i sagnat. Tres d'ells van morir i els altres quatre estan hospitalitzats. Un altre ha hagut de ser ingressat en un centre mèdic durant les últimes hores.

Segons la informació atorgada pel director de l'Agència Nacional de Salut, Sakoba Keita, aquest seria el novè cas de la malaltia a Guinea. Tot i això, a diferència dels altres, l'últim s'ha produït a la localitat de Conakry.

La prioritat de la investigació

Malgrat que les mostres d'aquests pacients es troben en mans dels investigadors del laboratori de Guéckédou per tractar d'esbrinar si és Ebola, Sakoba Keita ha assenyalat que estan gairebé segurs que la malaltia que ha provocat la mort d'aquestes persones sigui el virus de l'Ebola. Pel que fa a l'origen del brot, tot i que tot apunta al funeral de la infermera, les autoritats no poden assegurar que hagi estat exactament així.

Per aquest motiu, i mentre transcorren les investigacions, la prioritat serà identificar els contactes dels contagiats i vacunar a aquelles persones que han estat exposades amb l'objectiu de tallar la cadena de transmissió. De la mateixa manera, elaboraran la ruta que va seguir el pacient ingressat a Conakry i els contactes que va tenir per esbrinar d'on procedeix el brot.

Aquests contagis d'Ebola han tingut lloc en una zona fronterera de Guinea. L'OMS també ha subratllat que estan treballant amb les autoritats sanitàries de països com Serra Leone per «reforçar la vigilància comunitària dels casos en els seus districtes fronterers, així com per enfortir la capacitat de realitzar les proves de detecció de casos i de vigilància als centres sanitaris».

Aquestes tasques també les realitzen països com Costa de Marfil, Mali, Senegal i altres països de la subregió africana. Guinea va ser l'epicentre d'una epidèmia d'Ebola entre 2014 i 2016 que va provocar la mort d'11.000 persones a l'Àfrica Occidental.


Comentaris

envia el comentari