Catalunya Diari

Un os torna a atacar a un poltre a la Val d'Aran

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental vol equiparar les indemnitzacions a les de la resta de territoris veïns, on són més elevades

Imatge de les restes del poltre després de l'atac de l'os Cachou
Imatge de les restes del poltre després de l'atac de l'os Cachou | LleidaDiari.cat

Un atac de l'os Cachou a un poltre de 4 mesos, aquest diumenge, ha causat el malestar a la Val d'Aran. Gràcies al collar que se li va col·locar al mes de maig s'ha pogut certificar l'autoria de l'atac i comprovar que aquest os és «força depredador», ja que durant l'estiu ha atacat assentaments apícoles i cabres.

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental del Conselh Generau, Francisco Bruna, ha dit que proposaran al Govern de la Generalitat la modificació del decret regulador dels procediments de compensació de danys i perjudicis causats a l'agricultura i la ramaderia per espècies animals protegides de la fauna.

Mesures de condicionament aversiu

Bruna ha argumentat que volen «equiparar les indemnitzacions que es reben a la Val d'Aran per atac d'os a les de la resta de territoris veïns, on són més altes». Des del Conselh Generau d'Aran es considera que «és necessari aplicar mesures de condicionament aversiu com s'ha intentat amb Goiat». Des del Conselh Generau posen en relleu que fins al moment només s'havien certificat atacs sobre equí de l'os Goiat, el qual ha depredat fins i tot egües adultes.

Bruna ha dit que «la prevenció sobre bestiar equí és molt difícil», ja que «no és viable agrupar-lo i protegir-lo a la nit com es fa amb l'oví». Els moviments nocturns dels ossos són imprevisibles i el decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d'aquest bestiar.

Imatges d'un animal mort per un atac d'os el 8 de setembre del 2019
Imatges d'un animal mort per un atac d'os el 8 de setembre del 2019 | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari