L’os Goiat ataca una ovella i una cordera al Baish Aran

Pla de detall de l'animal mort

Pla de detall de l'animal mort arran de l'atac de l'os Goiat a Baish Aran | Conselh Generau d'Aran

 

L'os Goiat ha atacat una ovella i una cordera d'un mes d'edat al municipi de Bausen (Val d'Aran), segons han confirmat els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran a través del seguiment que fan d'aquest exemplar mitjançant un collar GPS.

 

D'aquesta manera, han pogut constatar la seva presència a la zona al voltant de les tres de la matinada d'aquest dimecres. Després del seu primer atac confirmat després del període d'hibernació, el 15 d'abril passat, es va activar la segona fase del protocol d'intervenció amb ossos al Pirineu -aprovat pel Conselh, la Generalitat de Catalunya, els governs d'Aragó i Navarra i el Ministeri per a la Transició Ecològica– per foragitar l'animal.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Intervencions amb l'exemplar per tractar de canviar els seus hàbits

Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l'exemplar per tractar de canviar els seus hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen, entre d'altres, l'ús de pirotècnia o de bales de fogueig i de cautxú, les quals s'han d'aplicar quan l'animal està duent a terme una conducta considerada inadequada.

 

A més, si a través d'aquestes mesures no s'assoleix el propòsit perseguit, la situació s'analitzarà per part del grup de treball previst al protocol, que valorarà si cal extreure a Goiat del medi. L'ovella i la cordera atacades per Goiat aquest dimecres no estaven protegides per cap mesura dissuasiva. Cal recordar que el Govern i el Conselh han desplegat cinc gàbies a l'Aran i el Pallars Sobirà per capturar ossos i col·locar-los un GPS en el marc del programa Piroslife.

 

L'os Goiat ataca un poltre de pocs dies d'edat al municipi d'Arres

L'os Goiat va atacar a mitjans del mes d'abril un poltre de pocs dies d'edat al municipi d'Arres, a la comarca de la Val d'Aran. Aquest va ser el primer atac a bestiar que Goiat va realitzar després d’acabar el període d’hibernació. Un atac que va fer activar la segona fase del protocol d’Intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques (Generalitat de Catalunya, Conselh Generau d’Aran, Governs d’Aragó i Navarra) i el Ministeri per a la Transició Ecològica.

 

El Protocol d'intervenció amb ossos als Pirineus es va aprovar el passat novembre de 2018. El document respon a la voluntat de consensuar una estratègia d'intervenció davant de possibles exemplars problemàtics. Així, el document es configura com l'eina per prevenir i resoldre amb rapidesa i eficàcia, entre d'altres, casos de conflicte entre ossos i humans.