Catalunya Diari

Polèmica per la custòdia d'una nena arran d'una sentència del jutjat de Vielha

Una cinquantena de persones, sobretot uruguaians residents a Catalunya i membres d'entitats feministes, protesten al crit 'Maria estem amb tu'

Un grup de persones despleguen una bandera de l'Uruguai davant del consolat a Barcelona
Un grup de persones despleguen una bandera de l'Uruguai davant del consolat a Barcelona | LleidaDiari.cat

  Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia davant del Consolat de l'Uruguai per donar suport a la mare que hi està tancada amb la seva filla després que el diplomàtic, al·legant legislació internacional, es negués divendres a entregar la nena, de 7 anys, al pare, que en té la custòdia legal per sentència d'un jutjat de Vielha.

La mare va denunciar el pare a l'Uruguai per abusos a la menor i maltractaments a ella, però el cas va quedar arxivat a Espanya, mentre que ell va acusar l'exparella de sostraure-li la nena. La batalla legal va acabar en un litigi internacional que va resoldre que mare i filla havien de tornar a l'estat espanyol.

Uruguaians residents a Catalunya i membres d'entitats feministes

La concentració, organitzada a través de xarxes socials, ha congregat uruguaians residents a Catalunya i membres d'entitats feministes, que han portat alguns cartells amb missatges «La justícia patriarcal defensa abusadors» o «Maria [la mare] no estàs sola».

«Maria estem amb tu», han cridat els concentrats davant del Consolat de l'Uruguai a Barcelona aquest dilluns al migdia per donar suport a la mare i la filla que hi estan tancades des de divendres. Alguns dels participants a la protesta han portat una bandera uruguaiana i han entonat l'himne del país als peus de l'edifici de l'avinguda de la Diagonal que acull la seu diplomàtica.

Cartells penjats davant del Consolat de l'Uruguai a Barcelona
Cartells penjats davant del Consolat de l'Uruguai a Barcelona | LleidaDiari.cat

 

La Casa de l'Uruguai a Barcelona és una de les entitats que s'han sumat a la concentració, convocada a través de diferents grups socials. «Hem volgut fer acte de presència per defensar la sobirania del consolat en aquest terreny i sobretot perquè es resolgui la situació de la manera més adequada per a la nena», ha afirmat el president de l'entitat, Pedro Zaragüeta.

Les dues estan «bé i tranquil·les»

Segons Zaragüeta, que va poder veure la mare i la filla aquest cap de setmana, les dues estan «bé i tranquil·les». També ha explicat, davant dels mitjans de comunicació, que els treballadors del consolat estan fent tot el possible per atendre correctament la nena i se n'està cuidant «molt l'alimentació».

«No és just el que està passant amb Maria. No és just que s'hagi arxivat tota la feina que s'ha fet a l'Uruguai i no s'hagin valorat els nostres professionals. Maria té el suport del cònsol i dels uruguaians», també, ha assenyalat Laura, una altra de les participants a la protesta. El cas s'ha convertit en un assumpte molt mediàtic a l'Uruguai. 

El sindicat CCOO és una altra de les entitats que han donat suport a la concentració. En un comunicat enviat aquest dilluns al matí, el sindicat subratlla que «hi ha prou indicis i informes tècnics que avalen la necessitat de mantenir les mesures de protecció», així com «un risc fefaent per a la mare i la filla». CCOO alerta que es tracta d'un nou cas «on la justícia sense cap visió de gènere revictimitza una dona que ha patit violència masclista».

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari