Catalunya Diari

Tres detinguts a Lleida per suposats delictes d'odi contra agents de la Guàrdia Civil

El cos policial dirigeix l''Operació Dignity'

La Guàrdia Civil de Lleida ha detingut ja a quatre persones relacionades amb presumptes delictes d'incitació a l'odi. Segons han informat des del cos policial, arran del referèndum de l'1-O, van començar a esdevenir diversos fets «discriminatoris» en els quals «s'incitava directament a l'hostilitat i discriminació d'un determinat col·lectiu per la mera raó de pertànyer a ell, o estar vinculat a aquest, concretament contra el col·lectiu de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia». Tenint en compte que aquests fets podrien ser constitutius de delictes d'odi, es va donar obertura de la 'Operació Dignity' la finalitat consistia en l'aclariment de tots els fets d'incitació a l'odi que s'estaven produint a la província de Lleida. 

En primer lloc es van investigar els delictes comesos sobre víctimes directes. En aquest sentit, amb data 26 d'octubre de 2017, es va practicar la detenció i posada a disposició del jutjat d'instrucció número quatre de Lleida d'un home veí d'aquesta localitat, per suposadament insultar i amenaçar de mort a agents de la Guàrdia Civil. Posteriorment va publicar en el seu perfil de Facebook les fotografies que havia realitzat als agents vestint de paisà i comparant-les amb imatges obtingudes el dia 1 d'octubre a les que els agents vestien d'uniforme, amb la finalitat d'identificar-los i donar difusió a aquesta informació, acompanyant-les de publicacions en què s'informava que aquests guàrdies civils s'allotjaven al Parador de Lleida i convidant als seus seguidors a acudir al dit lloc a realitzar 'scratches'.

 

Aquesta publicació va tenir una visualització total de més de 7.000 persones. Amb motiu de l'estudi realitzat pels investigadors en xarxes socials, es va comprovar que entre els seguidors del detingut, es trobava una dona veïna d'Albatàrrec, qui va difondre a través del seu perfil la publicació del primer i va emetre comentaris similars als d'aquest. Al seu torn, publicava a la mateixa xarxa social una fotografia d'un vehicle camuflat d'un cos policial i de la matrícula d'aquest, així com del conductor d'aquest. Aquesta publicació que va ascendir a una visualització de més de 4.000 persones. Els fets narrats van motivar la detenció d'aquesta persona com a presumpta autora d'un delicte d'odi i un altre de revelació de secrets. 

En la mateixa línia d'actuacions, amb data 7 d'octubre, agents de la Guàrdia Civil, els qui es trobaven prestant servei d'uniforme a la localitat de Tremp, són, segons informa el cos policial, objecte d'una sèrie d'insults i amenaces per part d'un veí d'aquesta localitat (professor de castellà en un Institut de Tremp). Aquest mateix veí va fer públics a través del seu perfil de Facebook una sèrie de comentaris dirigits a «promoure i incitar l'odi i hostilitat contra el col·lectiu de la Guàrdia Civil». Fet que motiu la seva detenció aquest dijous, 16 de novembre.

 

D'altra banda i en el marc de l''Operaciço Dignity', es van iniciar indagacions per aclarir la comissió de possibles delictes d'odi dels quals estarien sent víctimes directes dels fills de membres de les guàrdies civils pel fet de pertànyer seus pares a aquest col·lectiu. Fets que haurien ocorregut en els centres educatius en què estan escolaritzats els menors. Fruit de les denúncies presentades pels mateixos pares dels menors i de les investigacions dutes a terme per la Guàrdia Civil, van motivar la incoació de diligències prèvies pel Jutjat d'Instrucció número 1 de la Seu d'Urgell, en què s'ha imputat a vuit professors de col·legis d'educació primària per ser considerats autors del delicte reflectit en l'article 510 del Codi Penal, sent tres d'ells directors dels centres educatius en qüestió.Comentaris

envia el comentari