Catalunya Diari

Un ramader aranès: «És el pitjor any des de la reintroducció de l'os, he patit 30 atacs i m'han matat dos mastins i 50 ovelles»

Eric España es queixa del baix preu de les indemnitzacions i es nega a agrupar els ramats

Imatge del pastor amb un cadàver
Imatge del pastor amb un cadàver | LleidaDiari.cat

El ramader de Salardú (Val d'Aran), Eric España, afirma que aquest any «és el pitjor» des de la reintroducció de l'os pel que fa a atacs al ramat. Des del mes de maig ja n'ha patit 30 amb el resultat de 50 ovelles mortes localitzades i els dos mastins que vigilaven el ramat també morts. El ramader diu que cobrarà les indemnitzacions que oscil·len, en el cas de les ovelles de 80 a 110 euros, en funció de l'edat o si són de raça aranesa, considerada de protecció especial per trobar-se en perill d'extinció. Per España, una ovella ben indemnitzada s'hauria de pagar a 500 euros donat que un ramader perd la producció de tres anys i la reposició de l'animal, segons assenyala. El pastor aranès reconeix que no tanca el ramat amb fil elèctric a la nit perquè no està d'acord amb la imposició d'aquesta mesura per part del programa Piroslife.

Eric España narra que aquest any els atacs són constants i mentre busca per la muntanya les restes de les últimes baixes, entre elles dos mastins, rep l'avís d'un pastor d'un nou atac. Aquest cop «li ha tocat», diu España, al pastor de l'agrupació de ramats d'Alt Àneu (Pallars Sobirà) a la zona de la Bonaigua. A la nit, mentre els ramats estaven agrupats amb un tancat amb fil elèctric i la presència dels mastins, s'hi ha presentat l'os, ha espantat als animals que han sortit del tancat i ha matat una cabra. Tot, davant la presència del pastor que estava a la cabana. Pel ramader aranès aquest fet i la mort dels seus dos mastins demostra que no són efectius contra l'os.

La senyal dels voltors

Els Agents Rurals s'han desplaçat al lloc, han documentat els fets i han agafat mostres de l'animal mort. Aquest informe és essencial per poder cobrar la indemnització de l'animal mort. España explica que l'os «ja no té por» i que sempre ataca als animals «més valents i forts» del ramat. A primera hora del matí, quan s'ha aixecat la boira, el pastor ha sortit a revisar el ramat i s'ha trobat la cabra morta. Un bon senyal per trobar els animals morts són els voltors que sobrevolen la zona i amb pocs minuts aterren per menjar-se l'animal.

Agents Rurals i pastor mirant el cadàver d'un atac de l'os
Agents Rurals i pastor mirant el cadàver d'un atac de l'os | LleidaDiari.cat

 

El ramader de Salardú no vol tancar les 1.300 ovelles amb fil elèctric cada nit. España argumenta que els animals perden hores de menjar i narra que durant el dia i a les hores de calor, les ovelles amorrien i no mengen. És a última hora del dia quan amb la fresca els animals mengen més i millor i seria l'hora d'haver-los de tancar al tancat elèctric. Amb el sistema d'agrupar els animals amb tancats elèctrics es perd zones de pastures que acabaran quedant ermes, afirma.

Però el principal argument que defensa el ramader aranès és que fa 30 anys que porta treballant d'una determinada manera i que des de la reintroducció de l'os li volen canviar. Eric España explica que a la nit agrupa al bestiar en un determinat punt però que no les tanca amb fil elèctric. I acaba sentenciant que els han «imposat tant la reintroducció de l'os com la manera de treballar».

El Pirineu dividit

El Pirineu lleidatà es troba aquests dies enfrontats per la retirada (o no) de l'os Goiat. Per una banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha avançat la seva intenció d'eliminar l'ós Goiat després dels repetits atacs a bestiar en els últims mesos; mentre que els ecologistes no volen expulsar l'animal de la zona i reclames més recursos humans i tècnics.

El pastor Eric España
El pastor Eric España | LleidaDiari.cat

 

El programa PirosLife s'acaba l'any vinent. És per això que el conseller Damià Calvet ha explicat als ramaders de la Val d'Aran i del Sobirà que l'objectiu és «continuar amb el programa de reintroducció», no obstant, «afrontaran puntualment la problemàtica». I és que treure Goiat del medi natural no és fàcil. S'han de complir algunes mesures tècniques al ser un animal de «màxima protecció a nivell europeu».


Comentaris

envia el comentari