Una jutgessa obliga a un advocat de Vic a treure’s el llaç groc

Una jutgessa obliga a un advocat de Vic a treure’s el llaç groc

Imatge del Judici. | Twitter

 

Nova polèmica sobre el llaç groc. En aquest cas es tracta de Raimon Montoliu, un advocat de Vic, a qui la jutgessa li va demanar que es tragués el llaç groc que duia a la seva camisa —que no a la toga—. 

 

Abans de començar el judici i en anar cap a la sala, la jutgessa li fa un gest al lletrat de disconformitat amb el símbol que portava i, ja una vegada dins, la jutgessa li diu a l’advocat en castellà: «És el meu deure requerir amb el màxim respecte a l'advocat de la part demandada que es tregui el llaç groc que notòriament tots sabem què significa».

 

La magistrada, que s’empara en els articles 187 i 190 de la llei Orgànica del Poder Judicial i en el 39 de l’Estatut General de l’Advocacia, tal com publica ‘El Nacional’, fa saber a Montoliu que «els advocats tenen el deure de vestir la toga amb la dignitat i el prestigi que la porta i tenint el màxim respecte a la justícia» i l’adverteix que «no estem davant d'un fòrum de debat polític».

 

L'advocat es nega a treure's el llaç groc

Tanmateix, i després d’assegurar que «el màxim respecte a la llibertat d’expressió», la jutgessa mostra també el seu respecte per la decisió del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de mantenir empresonats els Jordis, els consellers i Forcadell.

 

No obstant això, i deixant clar que respecta el requeriment de la magistrada, Montoliu s’hi nega: «No em trauré el llaç ni la placa entenent que cap dels articles que ha mencionat obliga a cap de les parts, ni a cap lletrat, ni a cap procurador, ni a cap intervenint en una sala de justícia a limitar-li la llibertat d'expressió que un té i que la té a tot arreu i cap dels articles que menciona, amb els deguts respectes, possibilita limitar aquesta llibertat d'expressió i que entenem que ha de ser absolutament respectada per tothom i, fins i tot, i especialment, pels tribunals d'aquest país, per tant, no em trauré ni el llaç, ni la placa».

 

Davant d’aquestes paraules, la jutgessa insisteix: «Moltes gràcies i em reitero en les manifestacions realitzades. Li requereixo, novament, en base a l'article 552 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, una vegada més li dono l'oportunitat que es tregui el símbol i si no vol fer-ho, així constarà en les presents actuacions».

Podrien obrir-li un expedient

Tot i la insistència de la jutgessa, l’advocat no es rendeix i contraataca, reiterant que «entenem que aquest lletrat no compleix cap tipus d'obligació que imposi la llei i la llei processal i continuem mantenint que no hi ha obligació de retirar aquest llaç i aquesta placa senyoria».

 

Finalment, el lletrat ha lamentat, en declaracions al citat mitjà, que aquest «és un objecte de discussió no jurídic», sinó polític, i ha volgut posar en relleu que els jutges «estan al nostre servei» i, per tant, ha subratllat que «no estan al servei de ningú» perquè «no manen» més que en el camp que els toca.

 

En aquest sentit, Montoliu també ha volgut deixar ben clar que no és el mateix neutralitat que imparcialitat i, a parer seu, la jutgessa no és «neutral». Pel que a ell respecta, ha augurat que, potser, i segons com interpretin el reglament, podrien obrir-li un «expedient per falta de respecte».