Catalunya Diari

Retiren dues granades de mà d'una casa en ruïnes del Pallars Jussà

L'avís el va donar un veí

Imatge de les granades
Imatge de les granades | @guardiacivil

La Guàrdia Civil va rebre al voltant de les 15.00 hores d'aquest dijous, dia 3 de gener, una trucada d'un veí d'Abella de la Conca (Pallars Jussà), i efectius de la Guàrdia Civil de Lleida, amb destinació en el Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (GEDEX), van retirar de l'interior d'un habitatge que es trobava en ruïnes, dues granades de mà, objecte d'anàlisi i en aparença de la Guerra Civil espanyola. Un cop passat l'avís al GEDEX de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, el mateix es va traslladar immediatament a l'esmentada localitat, on el veí, els va indicar el lloc exacte de la troballa.

Per part del GEDEX, es va poder comprovar que el material explosiu trobat era l'indicat anteriorment. A continuació, el material explosiu va ser evacuat pels Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX), amb destinació a la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, on adoptades les mesures de seguretat apropiades, es procedirà ala seva anàlisi i posterior destrucció.

Davant la troballa de qualsevol objecte que per la seva aparença pugui resultar sospitós de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, la Guàrdia Civil recomana no tocar-lo ni moure'l, senyalitzar la seva presència i avisar, immediatament, al telèfon d'urgències d'aquest Cos 062, d'atenció permanent. En aquest tipus de comunicacions és molt útil l'aportació de les coordenades GPS, que poden obtenir-se a través de molts telèfons mòbils disponibles al mercat. Aquests i altres consells sobre actuacions davant aquest tipus de troballes poden trobar-los en següent enllaç de la pàgina web de la Guàrdia Civil: http://www.guardiacivil.es/es/servicios/consejos/bomba.html.

Altres troballes de granades a la demarcació

Els Mossos d'Esquadra van recollir el passat mes d'octubre un total de quinze granades de mà de la Guerra Civil que havien estat localitzades en una via d'escalada al terme municipal de Coll de Nargó (Alt Urgell). Durant aquest diumenge, efectius del TEDAX i de la Unitat d'Intervenció en Muntanya del cos es van encarregar de retirar-les amb seguretat del punt on es trobaven, freqüentat per escaladors. Aquesta no és la primera vegada en les darreres setmanes que els Mossos es topen amb una troballa com aquesta. De fet, a final del mes de setembre els Mossos van detectar un total de 126 granades de la Guerra Civil a Gerri de la Sal.


Comentaris

envia el comentari