Catalunya Diari

«Situació crítica» en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia que segueix actiu

Els pagesos de l'Anoia llauren sense descans els camps de cereal per mirar de frenar el foc si vira

L'incendi de la Conca de Barberà i Anoia segueix actiu davant un escenari crític. Aquest ja ha cremat més de 1.200 hectàrees i es manté l'esforç contenció al flanc esquerre per evitar que la marinada, vent de component sud, faci virar el cap de l'incendi cap al nord, a Sant Martí de Tous (Anoia).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els Bombers han preparat un pla de contingència per si això es produeix. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat el centre de comandament, ha demanat a la ciutadania evitar situacions de risc per no haver de mobilitzar efectius a altres zones. «Es manté una situació molt crítica i tenim el cap de l'incendi molt actiu. Les pròximes hores són molts claus», ha recordat. 
 

El president de la Generalitat ha apuntat que el foc de la Conca de Barberà i l'Anoia «és un dels més preocupants» d'aquest estiu. Davant «l'escenari crític» en què es troba encara aquest incendi, Aragonès ha demanat la col·laboració de tothom perquè s'evitin situacions de risc i no s'hagi de mobilitzar equips d'emergències a qualsevol altra part del territori. «Cada efectiu de Bombers, dels Agents Rurals, Mossos, SEM, de l'ADF que hagin d'anar a atendre una altra emergència, serà un efectiu menys que no estaria disponible aquí», ha dit el president després de la reunió al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).

Un bomber treballa contra les flames en l'incendi de la Conca de Barberà
L'incendi que es va iniciar a Santa Coloma de Queralt ha afectat ja més de 1.200 hectàrees de terreny. | Bombers

Una tarda de diumenge crítica

L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha apuntat que, com preveien, aquest diumenge al migdia, el cap de l'incendi encara té «carreres successives, amb molta activitat, i violenta en alguns moments». Se segueix concentrant l'esforç en estabilitzar aquesta zona del foc, així com el tercer terç del flanc esquerre, on la marinada que bufa més intensament aquest migdia, pot fer virar el foc cap al nord.
 

D'altra banda, Borrell ha apuntat que la tarda serà «crítica» perquè és quan bufa més intensament la marinada, però es preveu que la situació sigui «més favorable» cap a la nit. Davant aquesta situació, Pere Aragonès ha demanat suport al govern espanyol per a l'extinció i s'han desplaçat desenes d'efectius de l'UME.

Els pagesos d'Anoia llauren els camps per controlar el foc

Desenes de pagesos de Sant Martí de Tous (Anoia) estan llaurant els camps de cereal segats des d'aquest diumenge a la matinada. Coordinats amb els Bombers i els equips de l'ADF (Agrupació de Defensa Forestal) estan intensificant aquesta feina per generar un tallafoc a la zona de L'Aubreda que ajudaria a aturar l'avanç de l'incendi si el foc es desplaça cap al nord, com preocupa als equips d'extinció.
 

Mentrestant, equips de voluntaris del poble mantenen preparat l'Ateneu, on han passat la nit un grup de nens que estaven de colònies i dos germans, que van ser evacuats d'una masia per precaució. Aquest diumenge, els nens de les colònies tornen en bus a casa seva, a Barcelona, però l'espai es manté obert davant possibles noves evacuacions.
 


Comentaris

envia el comentari