Catalunya Diari

La cèl·lula terrorista de Barcelona: cinc lladres reincidents radicalitzats pel Daesh

Dels 18 detinguts, només cinc estan vinculats a les intencions terroristes | No tenien capacitat de cometre atemptats ni havien encara seleccionat cap objectiu terrorista

Aquest dimarts els Mossos d'Esquadra, sota la tutela de l'Audiència Nacional i amb la col·laboració del CNI espanyol, han neutralitzat una cèl·lula terrorista que tenia clares intencions de cometre atemptats a Catalunya. En una macrooperació a Barcelona i Igualada contra el terrorisme però també contra la venda de drogues i els robatoris, la policia catalana ha detingut a 18 persones —la majoria de nacionalitat algeriana i marroquina; i un espanyol— acusats de banda organitzada.

De tots els detinguts, cinc d'ells estaven en un avançat estat de radicalització i havien mostrat actituds gihadistes i tenien la clara intenció de cometre accions terroristes. Aquests cinc detinguts, de nacionalitat algeriana, seran traslladats a l'Audiència Nacional per declarar davant del titular del jutjat número 6, Manuel Garcia-Castellón. Els altres detinguts, que es dedicaven al robatori de carteres i de tota mena d'objectes a turistes, formen part d'un grup secundari que també ha estat desarticulat aquest dimarts pels Mossos d'Esquadra. La policia creu que podrà imputar als detinguts uns 400 furts i robatoris al centre de Barcelona.

Lladres de baix perfil, radicalitzats per propaganda del Daesh

Els cinc detinguts acusats de terrorisme tenen antecedents per robatoris i s'han radicalitzat els darrers anys per la propaganda de Daesh, segons han explicat fonts de la investigació a 'CatalunyaDiari'. Són persones que havien convertit els robatoris i furts en el seu modus vivendi però que a poc a poc es van anar acostant a l'ideari gihadista fins al punt de tenir «voluntat i intenció» de cometre atemptats. Tot i aquesta idea, i sempre segons fonts dels Mossos d'Esquadra, no tenien la capacitat operativa de fer-ho.

Agents de la Comissaria General d'Informació, la unitat dels Mossos que lluita contra el terrorista, tenien un control exhaustiu dels cinc principals detinguts i en feien un seguiment de tots els moviments. Els detinguts havien consumit material gihadista i també n'havien compartit des de les seves xarxes socials.

S'ha decidit explotar la investigació avui quan s'han tingut prou arguments per entregar els detinguts a l'Audiència Nacional i que puguin ser processats per terrorisme. Els Mossos d'Esquadra traslladaran a Madrid els cinc homes per tal que puguin declarar davant del jutge que ha tutelat la investigació des de mig 2017, Manuel Garcia-Castellón.

Berkan Azizi, un dels detinguts en l'operació Alexandria dels Mossos d'Esquadra.
Berkan Azizi, un dels detinguts en l'operació Alexandria dels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari

El més perillós: Berkan Azizi «Rabeh», un carterista que ha abraçat el gihadisme

Un dels principals detinguts i que forma part d'aquest grup de cinc persones és Berkan Azizi «Rabeh», un home d'uns 40 anys que vivia al número 6-8 del carrer Arc de Sant Cristófol, al barri de la Ribera de Ciutat Vella, a Barcelona. Com els altres detinguts, es tracta d'una persona amb diversos antecedents per robatoris que vivien de manera austera en un pis ocupat que també servia de magatzem del material que robaven. A les sis del matí agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) han assaltat casa seva i l'han detingut.

Dos agents dels Mossos amb el material intervingut en una operació terrorista.
Dos agents dels Mossos amb el material intervingut en una operació terrorista. | Guillem RS

Azizi vivia amb un altre home que no ha estat detingut. Segons ha explicat el seu company de pis, de nacionalitat marroquina, l'home detingut no tenia vinculacions amb el terrorisme tot i que sí que reconeixia que es dedicava als robatoris. Els agents s'han emportat una caixa amb documents i també material informàtic per tal de poder seguir amb la investigació. Els agents de la Comissaria General d'Informació hauran d'analitzar tot el material que s'ha intervingut avui per poder confirmar les sospites que tenen els investigadors sobre la seva organització i radicalització. En l'escorcoll hi han participat agents del GEI i també del TEDAX, la unitat especialitzada en la desactivació d'explosius de la policia catalana.

Cap objectiu terrorista conegut

A més d'aquesta detenció al barri de la Ribera, també s'han fet quatre entrades i escorcolls més a Barcelona i també una més a Igualada, a l'Anoia. Tot i que els cinc detinguts vinculats al terrorisme són els més perillosos dels diversos objectius que tenia la policia en l'operatiu d'aquest dimarts, la policia assegura que cap d'ells era el reclutador ni la persona que liderava el grup.

La policia considera els detinguts com una cèl·lula inicial sense infraestructura ni suport internacional però sí que han pogut provar que els seus integrants havien intercanviat informació gihadista i tenien intenció de cometre accions terroristes a Catalunya. Els presumptes terroristes encara no havien seleccionat cap mena d'objectiu terrorista ni havien iniciat la preparació d'un atemptat, s'assegura des dels Mossos d'Esquadra.

Dos agents de la BRIMO dels Mossos a la porta de l'operatiu antiterrorista de Barcelona.
Dos agents de la BRIMO dels Mossos a la porta de l'operatiu antiterrorista de Barcelona. | Guillem RS

Comentaris

envia el comentari