Confirmat: troben substàncies tòxiques en peix venut a Catalunya

Peix atrapat en un plàstic a la Costa Brava

Un peix atrapat, en un plàstic a la Costa Brava, prop de Tossa de Mar | Twitter | @Ciencia_cat | Roger Milln

 

Nova alerta sanitària a Catalunya. La contaminació mediambiental és un fet i, sobretot, un problema del qual ningú s'escapa: ni terra, ni aire ni aigua. Qui no ha vist flotar un tros de plàstic al mar? Una insignificant ampolla d'aigua que estaves bevent a les roques i has llançat al mar tarda cents d'anys en desfer-se i entra a formar part de la mena d'abocador d'escombraries en què els humans hem convertit els mars i oceans que tant necessitem.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Contaminem el mar, contaminant així els peixos que hi viuen i que després ens mengem. Mengem plàstic. I és tan dolent, com malament sona. Ara investigadors catalans han confirmat que hi ha plàstics contaminants al peix de Catalunya i d'altres parts d'Espanya, segons avança 'El Caso'. Aquestes substàncies tòxiques són, evidentment, un potencial enemic per a la salut de tots els qui consumeixen peix, que poden acabar patint greus malalties. El cos humà pot tolerar certes quantitats d'aquesta substància, però els nivells de contaminació marina estan disparats.

 

 

La recerca, que han impulsat l'Institut de Diagnòstic Ambiental i d'Estudis de l'Aigua i l'Institut de Ciències del Mar, ha consistit a recollir i analitzar mostres de peixos de la Costa Brava, del Delta de l'Ebre, de la Costa de València i del litoral de Múrcia, informa el mitjà citat, amb la intenció de comprovar els nivells de contaminació de la fauna marina en aquestes zones, que han resultat ser preocupants.

 

Component tòxic i cancerigen

Els investigadors han trobat en sardines, anxoves i lluç una substància de la qual es componen molts plàstics que, en grans quantitats, pot resultar fins i tot cancerígena, a més de provocar malalties neurològiques i altres problemes de salut en molts òrgans del cos humà, sobretot al sistema reproductor. Es tracta dels plastificants organofosforats.

 

La investigació corrobora els motius pels quals aquesta substància acaba a l'interior dels peixos. Segons els experts al capdavant de l'estudi, el problema és l'alimentació d'aquestes espècies que, malauradament, ingereixen els microplàstics que acaben al Mediterrani.

 

El plàstic s'ha colat descaradament en la cadena alimentària perquè així ho hem permès. Ara, de l'ecosistema marí, que ens proporciona l'oxigen necessari i l'aigua que necessitem, rebem també números de patir càncer, infertilitat, problemes de metabolisme, malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson i un llarg etcètera del qual no som conscients. Val més començar d'una vegada per totes a cuidar l'aire que respirem i les aigües de les quals, més tard, haurem de menjar.