Catalunya Diari

Tres setmanes per capturar 14 vedells escapats d'una granja de la Noguera

Els animals «posaven en risc» la seguretat de les persones, podien causar accidents i provocaven «danys importants» als cultius, especialment de blat de moro

Imatge de l'operatiu de captura de cinc vedells escapats d'una granja d'Algerri, a la Noguera, el dia 4 de novembre de 2021.
Imatge de l'operatiu de captura de cinc vedells escapats d'una granja d'Algerri, a la Noguera. | LleidaDiari.cat

Els Agents Rurals han capturat aquest dijous al migdia els 14 vedells escapats d'una granja d'Algerri, a la comarca de la Noguera fa més de tres setmanes. Des del moment de la fugida el cos havia dissenyat un operatiu per atrapar uns animals que «posaven en risc» la seguretat de les persones, podien causar accidents i provocaven «danys importants» als cultius, especialment de blat de moro, segons una nota del cos. L’operatiu especial dels Agents Rurals per recuperar els animals fugits ha estat complex, s’ha allargat més de 20 dies i ha requerit la intervenció d’una vintena d’agents que han aconseguit capturar tots els vedells en vida i retornar-los al seu propietari. Es Agents Rurals han estat en contacte en tot moment tant amb el ramader propietari dels vedells, com amb els agricultors afectats pels danys així com amb l’Ajuntament d’Algerri.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En una primera fase, la policia mediambiental va treballar a localitzar els vedells per tal de dissenyar el millor dispositiu possible que en permetés la captura en vida i poder-los retornar al seu propietari.

Posteriorment, i un cop els animals estaven agrupats, el dilluns dia 25 d’octubre es va procedir a fer la primera actuació per tal de capturar-los, i es va aconseguir recuperar els tres primers exemplars a l’entorn del municipi d’Algerri. La segona actuació es va produir el divendres dia 29 d’octubre i es van poder capturar sis vedells més. Finalment, la darrera actuació ha tingut lloc avui dijous 4 d’octubre, quan s’han pogut capturar els darrers cinc vedells que quedaven solts. Entre una actuació i altra ha fet falta deixar uns dies de marge per poder localitzar tots els animals i aconseguir-los reagrupar, ja que la dispersió dificulta les tasques de captura.       

Els vedells s'han capturat i traslladat d'un en un. El procediment ha consistit a fer un seguiment amb drons equipats amb càmeres tèrmiques per poder-los localitzar en els camps de panís on estaven amagats, per posteriorment poder-los adormir amb dards de teleanestèsia i traslladar-los amb helicòpter fins a un mitjà de transport especial per a animals vius, que s’ha encarregat de dur-los fins a les instal·lacions d’on provenien.


Comentaris

envia el comentari