Un veí de Navès alerta de l’existència d’un pou sense senyalitzar

Pou sense senyalitzar

Imatge del pou sense senyalitzar a Navès | @guardiacivil

 

Efectius de la Guàrdia Civil amb destinació en el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Pobla de Segur i Solsona van rebre el passat divendres la trucada d'un veí de Navès (Solsonès), alertant de l'existència d'un pou sense senyalitzar. Segons ha informat la policia, es tractaria d'un antic pou de neu amb una desena d'amfibis de l'espècie Salamandra Comú i urodels inclosos en el Catàleg d'Espècies protegides de fauna silvestre de Catalunya. El pou és de forma ovalada, té uns quatre metres de profunditat i 130 centímetres de diàmetre, i probablement es tracta d'un gorg de neu, construïda entre els segles XVII i XIX.

 

En trobar situat arran de terra, va ser senyalitzat pels agents, ja que es tracta d'una zona freqüentada per la recollida de bolets i per l'activitat cinegètica, presentant un important risc per caiguda, tant de persones com d'animals de la fauna salvatge o animals domèstics. Davant la situació, el Seprona es va ficar en contacte amb l'Ajuntament de Navès per evitar possibles accidents i preservar aquesta espècie protegida. Els animals trobats es deixen dins el pou, ja que en el mateix han trobat el seu hàbitat natural.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La polèmica del pou on va caure en Julen

Aquest cas recorda sense voler el recent passat a Màlaga quan un nen de dos anys, en Julen, va caure en un pou d'una finca. Dies després del succés, la justícia va començar a parlar de responsabilitats i penes en el cas de la caiguda de Julen al pou de Totalán, a Màlaga. La perforació era il·legal i la Guàrdia Civil continua la investigació, que destinarà culpes per la negligència. Les sancions, administratives i penals, poden estendre's des de 6.000 euros de multa fins a quatre anys de presó. Parlem d'un delicte d'homicidi per imprudència, ja que el nen no va sobreviure als més de deu dies atrapat sotaterra.

 

Els responsables de crear la situació de risc que desencadenava la tragèdia serien tant David, propietari de la finca i parella d'una cosina de la família, com Antonio Sánchez, el pouater, si es demostra que no va tancar el forat correctament. El responsable hauria d'indemnitzar a més els pares del nen i fer-se càrrec del cost del rescat, que implica ja 23 empreses públiques i privades que, per ara, desenvolupen les seves tasques de manera voluntària. Només la maquinària i els materials que s'utilitzen pugen a més de 600.000 euros, segons la Guàrdia Civil, sense comptar els danys ecològics a les finques de la zona pels arbres que s'han hagut d'arrencar.