
El diputat Joan Gilart ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la 22a Fira de l'Oli Verd de Maials que se celebrarà els dies 16 i 17 de novembre.
La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació de Lleida– ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de Maials, David Masot; la directora de la Fira, Rosa Gómez; i el president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura.
[predef]lleida-diari-app-216[/predef]
La inauguració de la fira anirà a càrrec del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública
La inauguració de la fira anirà a càrrec del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró i la clausura pel president de la Diputació, Joan Talarn, i s'iniciarà amb la 2a Jornada de transferència de resultats de la plataforma demostrativa experimental de la resposta de l'ametller al reg, a càrrec de Joan Girona i Joaquim Bellvert, tots dos investigadors de l'IRTA, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l'IRTA, seguit de 'Cromatografies del sòl. Una imatge de la vida i la fertilitat d'un sòl', a càrrec d'Ignasi Casanoves, professor de l'EA Alfarràs.
Durant les dues jornades es faran també una sèrie de tallers i tasts de diferents àmbits, a més de la presentació del projecte 'Camins d'or Líquid del Segrià Sec, i l'acte d'investidura com a 'Amic de l'Oli 2019' en la persona del corredor d'oli, amb gran trajectòria en la projecció de l'oli de la DOP les Garrigues al món, Mateu Llaç.
La importància i rellevància de la fira
Durant la seva intervenció, Gilart ha valorat la importància i rellevància de la fira perquè es tracta d'un referent del sector no només en l'àmbit comarcal i de territori, sinó que ho és en l'àmbit nacional i, fins i tot, internacional. L'alcalde de Maials ha explicat que la celebració de la fira suposa potenciar el consum i la compra de l'oli de la cooperativa, i a l'hora donar a conèixer el patrimoni cultural i arquitectònic del municipi.
Masot també ha destacat la celebració de la jornada tècnica 'Gastronomia i tast d'oli d'oliva verge extra'; així com el tast guiat a càrrec de Pilar Pardell, membre del Planell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya. El guanyador del World Chocolate Màster 2017-2019, Ivan Pasqual, de Cal Gumer d'Almenar, parlarà de 'Noves tendències de l'ús de l'oli d'oliva verge extra en el món de la xocolateria i pastisseria. Texturitzat i aplicant l'oli com a ingredient en elaboracions nadalenques'.
Una producció al voltant del milió de quilos
Josep Segura ha destacat que enguany la producció en quilos baixarà respecte a l'any passat i es calcula que estigui al voltant del milió de quilos. Tot i això, ha garantit que gràcies al reg de suport que suposa pràcticament el 65% de les hectàrees cultivades, les produccions són estables i que s'espera un millor rendiment per quilo d'oliva respecte a la collita de l'any passat.
També ha posat sobre la taula la dada que indica que el percentatge de rendiment per quilo serà superior aquest any ujant del 17% al 18% o fins i tot el 20%. El preu de litre es manté en 4,6€ i la garrafa de 5 litres a 23€.